0
0 kr

HÅNDVERKET


 

Naturen gir oss råvarer som vi kan få nytte av lenge bare vi vet hvordan vi skal foredle det. Vi i ULU arbeider, lever og leverer på naturens premisser. Både prosess, håndverk og nytteverdi er i fokus. Det skal være skikkelig og det skal være etisk. Vi følger hele prosessen til produktet, noe som slettes ikke er vanlig. Vi vet at dyrene har hatt det bra. Vi er med når dyrene slaktes og overtar råmaterialet med en gang. Det er vi selv, gjennom flere håndverk, som sørger for at dyrenes pels og skinn kommer til nytte og blir til naturlige og fine bruksting, enten som klær eller tilbehør i hverdagen.

Skinn er et håndverk på naturens premisser. Skinnet har sittet på et levende dyr, og derfor er også alle skinn ulike med en egen historie. Vi behandler alle skinn med respekt for dyret og materialet. Vi bruker naturlige ingredienser til å garve med slik at skinnet blir sterkt og vakkert. Vi bruker håndverktøy og tar vare på et håndverk som nesten ble glemt under industraliseringen. Skinnhåndverket har vært spesielt viktig for naturfolk og nomader verden over som har levd tett på naturen. 

Vi ønsker at designet vårt skal være funksjonelt, stilig og lett å like. Vi ønsker å skape plagg og produkter som blir til nytte og glede for de som skal bruke de, som både kan tåle en fjelltur, men også passe inn i det urbane miljøet. Vi tenker at det kan være godt for folk å ta med seg en bit natur. Skinn gjør noe med oss, kanskje fordi det minner oss om noe opprinnelig, naturnært og hvor vi kommer fra.

Vi synes det er spennende å rekonstruere gjenstander for å lære mer om materialet og metodene slik det var før og slik det ble gjort før. Det er mye å lære av å utforske historiske skinnplagg. Vi ønsker å bringe kunnskapen om naturskinn inn i nåtiden. Skinn er en viktig ressurs og et bærekraftig alternativ til plast og syntet. Vi garver og behandler skinnene med naturlig metoder og håndkraft.

Vi bruker bare naturlige ingredienser i garvingen vår som bark fra skogen, fett og mekanisk bearbeiding.

Det er mange forskjellige måter å sy i et skinn på, både for maskin og for hånd. Vi liker å mestre ulike teknikker innenfor håndverket vårt, vanntette sømmer, pelssømmer, sadelmakersømmer. Sømmer er det som holder skinnene sammen og det er viktig at denne er sterk og holdbar om materialet. Det ligger også mye kunnskap i møtet mellom tråden og materialet, ulik lintråd, senetråd, bek eller bivoks, syntettråd, reimsøm. Ulike nåler finnes det også.

Vi deler også gjerne vår kunnskap med andre og holder mye kurs og foredrag. Er du interessert i lære mer?
Les mer her.

x